Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Philaei templom

Egyiptom egyik legszebb látnivalója a Philae templom Núbiában, mely Egyiptom déli határán található. Az Aswan közelében lévő monstrumban a központi Isis templomhoz az idők folyamán több kisebb szentélyt is építettek. A rendkívül jó állapotban megmaradt épületegyüttest Pearl of Egypt-nek, azaz „Egyiptom gyöngyének” is neveznek. Ez a gyönyörű sziget a 20. század első felében évtizedeken keresztül vízben állt, az asszuáni gátrendszer építése miatt Később, köszönhetően a nemzetközi együttműködéseknek a philaei templomot megmenekítették a hosszú ideig tartó víz fogságától.

A templomon jól megfigyelhető két dolog is.

1. Az ókori egyiptomi templomépítészet minden jegyét magán hordozza (pülonok, szentélyek, belső udvar, emelkedő talajszint, stb)
2. Jól megfigyelhető a csillagászat fontossága. Ugyanis, minden templom bejáratát egy adott csillaghoz tájolták be. Mivel a mi Naprendszerünk is mozog az univerzumban, ezért a kiválasztott csillag helyzete is megváltozik a hosszú évszázadok alatt. Ez ellensúlyozva a következő pülön építése már kissé elfordult a templom hossztengelyétől, követve a kiválasztott csillag helyének minimális változását.

A Philai szigetén álló templomok az ókori egyiptomi templomépítészet aránylag késői alkotásai. A legkorábbra tehető emlék a XXVI. dinasztia idejéből, II. Pszammetik fáraó uralkodása korából (i. e. 595–589) származó kioszk (nyitott építmény). A legkorábbi ismert Ízisz-templomot ezen a szigeten II. Jahmesz (i. e. 570–526) építtette fel. Ízisz nagytemplomának monumentális szentélye és kapuja Nahtnebef uralkodása alatt épült. A szigetre a látogatók ma a déli lépcsősoron keresztül érkeznek, ahonnan a két irányból kolonnáddal körbefogott előudvarra lépnek. Ennek déli oldalán áll I. Nektanebosz kioszkja, amelyet valószínűleg XII. Ptolemaiosz korában helyeztek át eredeti helyéről és építettek föl itt ismét.

A keleti kolonnád mögött több kisebb szentély is áll, ezek közül a legnagyobb a núbiai Arensnuphisz isten temploma, de megtalálható itt egy másik déli istenség, Mandulisz és a gyógyító Imhotep kápolnája is. Ízisz templomába a hatalmas I. pülónon keresztül lehet belépni, amelynek reliefjein (dombormű) V. Ptolemaiosz mutat be áldozatot az isteneknek és lesújt ellenségeire. A templom többször átépített első udvarán áll a születés háza, a Mammiszi.

A II. pülón kapujához rövid lépcsősor vezet fel. A pülón mögötti terem valószínűleg a sziget formájából adódó helyhiány miatt egyesíti magában a Ptolemaiosz-kori templomok második udvarát és pronaoszát.

A pronaosz mögött a Nagy Istennő szentélyének belső helyiségei következnek. A keleti szárnyban állt az újévi ünnepségek számára kialakított nyitott udvaros apró szentély, a Wabet. A nyugati oldalon belső lépcső vezetett fel a templom tetejére.

Ízisz kultuszszobra a főtengelyen a leghátsó teremben állhatott. A belső helyiségek falát ma számos kereszt és egyéb kopt szimbólum borítja, ami egy alapító felirat mellett arról tanúskodik, hogy a pogány szentélyt később keresztény templomként használták.A főszentélytől keletre Hathor istennő temploma, nyugatra Harendótész temploma található. A sziget hátsó, északi részén Augustus császár korában egy kis római stílusú prosztülosz (első oszlopsorral ellátott) templom épült. A templom kelet felé egy apró móló felé fordul, amelynek feljáratát Diocletianus császár korában egy díszkapuval látták el. Ez a díszkapu abba a irányba nézett, ahol a Késő császárkorban a Nílus másik partján az Egyiptom provincia déli határát őrző légiótábor állt..

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57