Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Luxor

Luxor

Luxor arabul: الأقصر al-Uqsur.
A lakosság száma kb. félmillió, a város terülte 416 km2.

Luxor ókori neve: Théba. Luxori gyakran úgy jellemezik, mint a "a világ legnagyobb szabadtéri múzeuma". Két különleges templommal büszkélkedhet a karnaki és luxori templomokkal. A várost a nílus szeli ketté, eléggé elválasztva egymástól a két oldalt, hiszen hidakból sajnos nem bővelkedik a város. Ha valaki a nyugati oldalról átszeretne jutni a keletire vagy éppen fordítva, akkor két lehetősége van. Vagy tesz egy óriási kerülőt a hídig, vagy motorcsónakkal vagy valami vízijárművel kel át a másik oldalra. Az utóbbi semmilyen problémát sem okoz, hiszen számtalan vízitaxi közlekedik a Níluson.

Turisták ezrei a világ minden tájáról érkeznek évente, hogy meglátogassákl a város műemlékeit, ez nagyban hozzájárul Luxor gazdaságához.

Luxor - az ősi város Théba - volt a nagy Egyiptom fővárosa az Új Királyság során. A dicső város volt Amon-Ra Isten "székhelye". 

Luxornak forró sivatagi klímája van. Asszuánban és Luxorban melegebb van nyáron, mint bármelyik másik egyiptomi városban. Asszuánnak és Luxornak közel azonos a klímája. Luxor az egyik legforróbb, legnaposabb és legszárazabb város a világon. Átlagos magas hőmérséklet meghaladhatja a 40 ° C fokot. Nyáron (június, július, augusztus), míg az átlagos éjszakai hőmérséklet 22 ° C fok felett marad. A nyár hosszú, elhúzódó és rendkívül forró. A tél rövid és meleg. Télen nagyon kellemes és élvezetes itt tartózkodni, miközben nyáron elviselhetetlen a forró és lángoló napsütés. Luxor éghajlata rendkívül száraz egész évben, alig esik némi csapadék. A város egyik legszárazabb a világon. Az átlagos relatív páratartalom 39,9%, mely telente 57%, de nyáron csak 27%. Luxor az egyik legalkalmasabb hely arra, hogy télen a magyarországi hideg elől elmenekülve napfürdőzhessenek az ide látogatók. Ehhez természetesen többféle utazást is kínálunk, de a legmegfelelőbb a Théba elnevezésű utunk.

Az éghajlat Luxor rendkívül tiszta, világos, napos egész évben, minden évszakban, alacsony szezonális ingadozás, körülbelül mintegy 4000 órányi éves napsütés, nagyon közel a legmagasabb elméleti napfénytartam. Luxor az egyik legnaposabb hely a Földön. A legforróbb feljegyzet hőmérséklet 1991. május 15-én volt 50 ° C, a leghidegebb viszont 1989. február 6-án  -1 ° C fok volt.

A luxori gazdaság, mint sok más egyiptomi városban, nagyban függ a turizmustól. Ezenkívük sok embert foglalkoztatnak a mezőgazdaságban, melynek fő terménye a cukornád. Ha Ön egy nílusi hajóúton vesz részt és azt látja, hogy uszályokon valami furcsa hengeres szárú növényt szállítanak, akkor az nem más, mint a cukornád.

Luxor saját nemzetközi repülőtérrel rendelkezik.

Luxor tömegközlekedése főleg a buszjáratok a jellemzőek, melyek inkább a keleti oldalon közlekednek. A turisták számára természetesen a taxik vagy lovasfogatok használatát javasoljuk. A lovasfogatok romantikusok és remek szórakozás róluk megnézni a várost. A helyi vezetés szabályozta a taxik életkorát és minőségét, így egyiptomi viszonylatban a luxori taxik jó minőségűnek tekintendőek.

 

Sok utazásunk érinti Luxort, de ha kimondottan itt akar üdülni vagy telelni, akkor a Théba nevűt ajánljuk a figyelmébe!.

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57