Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Papirusz műhely

A papirusz műhelyben bemutatásra kerül, hogyan készítették az ókori Egyiptomban a papiruszt.

A papirusz neve az alapanyagából származik a papirusz nádból. A papirusz nád szára rostos, ebből vékony szeleteket vágtak, melyeket vízbe áztatás után, egy vizes deszkalapon, oly módon fontok össze, mint hogy a csíkokat, mint egy szövetet egymásba fonták, ránézésre, egy sakktáblára hasonlított majd simára kalapálták. Ezek után préselték őket, majd a napon megszárították. Ezután összeragasztották, és tekercs formájában hozták forgalomba. Az egyiptomiak a rájuk jellemező kreativitásuknak köszönhetően később kidolgozták a papirusz tömeges gyártását. Sajnos viszont a tömeggyártáshoz szükséges eszköz anyagát és formáját illetve működési elvét a mai napig sem ismerjük.

A ma ismeretes legrégibb papirusztekercs négy és fél ezeréves, tehát ezt az anyagot több mint három évezreden át használta az emberiség írásra. 

Ha „kákával” írtak rá, amely végei hegyesre voltak vágva, addig mindegy volt, hogy melyik oldalára írnak, de miután az időszámításunk előtti III. században elkezdték használni egyfajta hasított hegyű nádtollat, onnantól kezdve már csak színére írhattak, mert a hátoldalára, mert nem lehetett. A papiruszra jól lehetett, alacsony súlya miatt könnyen lehetett szállítani, ezért az ókori népek szívesen írtak rá és használták. A papirusznak csupán egyetlen hibája volt, hogy nem állta az időt. A papiruszt a szállításhoz, tároláshoz feltekercselték. Két formája volt ismeretes akkoriban, az egyik a lepecsételt és a másik pedig a pecsét alatt átkötözött megoldás volt. A tekercs felnyitásához fel kellett törni a pecsétet feltörése illetve az  átkötő fonalat kellett elvágni vagy eltávolítani. Papiruszból készült a védőcsík is, amely a papiruszvégeket védte. Az ókorban annyira szerették a papiruszt, hogy mindent erre írtak legyen az bármilyen hosszú mű is, ezért negyven méter hosszú papirusztekercs is készült.

Figyelem! A papiruszt hamisítják Egyiptomban. A hamis "papiruszt" banánlevélből hasonló eljárással készítik, mint az eredetit és nagyság rendekkel olcsóbban árulják az utcán. Az avatott szem rögtön felismeri a különbséget, de a turistákat, könnyen be lehet csapni. Ha igazi papiruszt szeretne, akkor azt ne az utcán vegye, hanem a papirusz műhelyben, mert az utcán nagy valószínűséggel hamis papiruszt fognak vásárolni..

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57