Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Memnóni kolosszusok

A Memnón-kolosszusok, III. Amenhotep Fáraó két gigantikus ülőszobra, melyet 3400 éve állítottak az ókori Thébában, a Nílus nyugati partján a mai Luxor városával átellenben.

A két kolosszus eredetileg Amenhotep templomának bejáratánál helyezkedett el, arccal a Nílus felé. A templom az ókori Egyiptom legnagyobb temploma volt, de sajnálatos módon az építése után alig kétszáz évvel le kellett bontani, mert a Nílus túl közel volt, és a folyó évenkénti áradása olyan károkat okozott a templomban, melyek helyrehozhatatlanok voltak.

A szobrok méreteivel, súlyával kapcsolatban nagyon eltérő adatok érhetőek el. Az információk alapján 16-28 méter közötti a magasságúk. Egyes állítások szerint a szobrokat egyetlen kőtömbből faragták ki, így a súlyuk az ezer tonnás nagyság rendbe esik. Ezzel pedig van néhány probléma. Először az alapanyaga nem a környékről származik, így távolabbról kellett ideszállítani, egészen pontosan Kairó mellől. Ilyen súly esetében, az akkori korban az teljességgel lehetetlen volt (a mai ismereteink alapján). Így aztán megint jönnek azok az elméletek, hogy a szobrokat nem emberek építették fel…

A szobrok egy földrengésben sérültek meg, ami megnehezíti az elkészítésének körülményeit tisztázni.

Ami biztos, hogy a szobrok zenéltek hajnalban, azaz fütyülő, sípoló hangot adtak ki magukból. Sajnos miután egy földrengés miatt megsérültek és újjáépítették őket, a zenéjük megszűnt.

Luxort érintő utazásaink kihagyhatatlan részét képezik a szobrok megtekintése.

 

Luxort a Hurghadából induló fakultatív programjainkkal vagy az alábbi utazásainkon való részvétellel éri el:.

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57