Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS

Az egyiptomi templomok esetében természetesen az ókorban épített templomokról beszélünk.Ezek a templomoknak a nagy része igen csak romos állapotban található. Vannak köztük nagyon híresek, mint pl. az Abu Szimbeli templomok is, ahova a legtöbb utazási iroda fakultatív programot szervez. 

De akadnak olyan templomok is, melyek szinte teljesen egyenlőek a földdel és kizárólag az egyiptológusok szívét mozgatják meg.

Mi ebben a részben igyekszünk sorra venni azokat a templomokat, melyeket az utazásaink során  meglátogathatnak, de előtte szeretnénk bemutatni, hogy milyen az ókori egyiptomi templomok jellemző felépítése.

Ide kattintva egy képtárat láthat, mely segíti az ókori egyiptomi templomok felépítésének a megértését.

 

Az ókori egyiptomi templomtípusok:

 • a túlvilági élet templomai: völgytemplom és halotti templom
 • kultusztemplomok: az istenek házai


Épületszerkezetek:

 • a falakat és az oszlopokat kőből, habarcs nélkül illesztették össze
 • a tetőszerkezet szintén kőgerenda, emiatt
 • kis fesztávolság és nagy oszlopsűrűség jellemzi


Az oszlopok és pillérek jellemzői:

 • lábazat, törzs, fejezet
 • felfele keskenyedő
 • általában növényi díszítést mintáz: papirusz, lótusz, pálmalevél
 • különleges oszlopok: geometrikus, Hathor istennő fejével díszített oszlop


Az egyiptomi templom jellemzői és részei (újbirodalom):

 • kelet-nyugat irányba tájolt, kelet fele néző bejárati homlokzat
 • monumentális méretek
 • szimmetrikus (hossztengely szerint)
 • egymáshoz kapcsolódó, egyre kisebb terek
 • bazilikás megvilágítás

Részei:

 • kapuzat (pülon)
 • előudvar (oszlopsorral körülvett nyitott udvar, perisztil udvar)
 • oszlopcsarnok (hüposztil-csarnok)
 • szentély
 • raktárak 


Az alábbi templomokat tekinthetik meg utazásaink során:


ABU SZIMBELI templomok

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content


Egyiptom talán egyik legismertebb temploma az Abu Szimbeli templomok. Összesen két templom található itt, de szinte az összes fotón, mely az Abu Szimbeli templomokat ábrázolja, csak a II. Ramszesz számára épített „nagy” templom látható, mely könnyen felismerhető a bejáratnál található 4 db hatalmas II. Ramszeszt ábrázoló ülő szoborról. A Nagy Templom különös erővel szolgálta Ramszesz új felfogását a fáraók filozófiájáról, amennyiben ő maga a többi istenséggel egyenrangúként lesz elismerve a nép előtt. Ez megmutatkozik az előbb említett négy, mintegy 21 méter magas, a bejárat felett őrködő kolosszális szobron is.

Az Abu Szimbeli templomok a Nasszer-tó nyugati oldalán fekszenek, mintegy 280 km-re Asszuántól. A templomokat II. Ramszesz parancsára építették az i.e. 13. században. A templomok eredetileg nem a mostani helyükön voltak találhatóak, de az asszuáni nagy gát megépítése után víz alá kerültek volna, így 1963-68 között költöztették a mai helyükre, mely 64 méterrel magasabban fekszik az eredeti helyüknél. A templom szétdarabolása és újjáépítése nem kis mérnöki feladat volt, hiszen sok része a templomnak könnyen szétbomló homokkőből készült. De végül is sikerült a templomot teljes egészében változatlan formájában áthelyezni az új helyére. A munkálatok svéd szakemberek tervezték meg és összesen 1036 darabra vágták a templomot, melybe összesen 17000 lyukat fúrtak és mintegy 180 méterrel helyezték odébb. Az egyes darabok hét és harminc tonna közötti súlyúak voltak. A templomok szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

A templomokat Giovanni Battista Belzoni olasz kalandor szabadította meg a templom bejáratát betemető homoktól 1817. augusztus 1-én és így betudott jutni a templom belsejébe. Ezután több expedíció is eljutott a templomokhoz. Az 1800-as évek közepére már Európában is ismertté váltak a templomok és többek is ideutaztak. Az ő neveiket belevésve most is lehet látni a templomok falaiban. Ezekben az években oldották meg azt a problémát is, hogy a szél ne fújja állandóan tele homokkal a templom bejáratát.

II. Ramszesznél a Nagy Templom helyszíne megválasztásában a mehai Hórusz imádata csak másodrendű szerepet játszott, mert a mehai Hórusz helyi istenség volt. II. Ramszesz az építménnyel kívánta a rangját hangsúlyozni, mint „az isten megtestesült fia”, isteni legitimációját kívánta vele aláhúzni. Általánosan elfogadott feltevés, hogy a templomok i.e. 1260 – 1250 között épültek. A templom építésének a körülményeiről első sorban a templom belsejében lévő színes domborművek adnak információt. Mindkét templomot a tradicionális sziklasírok mintájára sziklába vésve alakították ki. Ezek a templomok az építészet remek művei. 

A Nagy templom az egyiptomi halotti templomok jellemzőit vonultatják fel. A sziklafalat lejtősre faragták, hogy emlékeztessen a pülónokra. A templom belsejében az akkoriban tisztelt három Istenség emlékének adóznak, melyek Ptah, Amon és Ré voltak. A templomot egyébként Ramszesznek szentelték fel, mely valójában Ramszesz nagyságát volt hivatott jelképezni. Ezt nehéz is lenne letagadni, mert az idelátogató tekintetét azonnal rabul ejtik a gigászi Ramszesz szobrok. A négy kolosszális ülő alakja mellé a fáraó családtagjainak kisebb szobrait állították. Tőle oldalt és a lábai közt van nagy királyi feleségének, Nofertarinak a szobra, anyjának, I. Széthi feleségének, Tujának két szobra, valamint a fáraó két elsőszülött fiának és hat legidősebb leányának szobra is.

Valamennyi szobor egy szinten van a négy kolosszussal a terasz síkja fölött. Ez utóbbit elöl és oldalt núbiai és ázsiai hadifoglyok domborművei díszítik. A templom elé ezenkívül épült két víztartály a papok rituális mosakodásához, északra pedig Thot kis kápolnája állt.
A templom homlokzatán, felül, van egy fríz, rajta az eredetileg 21-ből legalább részben megmaradt 16 pávián (Thot szent állata) ül, az ún. Nap-majmok, vagy másként szent majmok. Ezek egyenként 2,5 méter magasak.
A templom 63 méter mélyen hatol be a sziklába a homlokzatnál lévő szélétől a szentélyig, azaz az istenségek szobrát tartalmazó leghátsó kamráig. A helyiségek befelé egyre kisebbednek, a padló pedig emelkedik. A nagy oszlopcsarnok a fáraó szobraival csaknem kétszer oly széles, mint a négy-négy oszlop mögötti hajók. A középső hajó mennyezetén Nehbet istennő látható koronás keselyű formájában, szárnyait kitárva védi a fáraó kártusát, amit karmai közt tart, rajta Ramszesz nevével hieroglifákban. A csarnok belső díszítésének témáját Ramszesz hadi győzelmei adják. Egy 17 méter hosszú és 9 méter széles dombormű van a Rének szentelt északi falon a II. Muvatallisz hettita király seregei elleni, híres kádesi csata ábrázolása felett (i. e. 1274)

A Kis templom, mintegy 150 méterre található a Nagy templomtól.
A Kis Templom 21 méter mélyen vezet a sziklába, egy szentéllyel a végében, ugyanúgy, mint a Nagy Templomban, de alaprajza egyszerűbb. Egy lapos fríz felett ureuszkígyós fríz koronázza a kaput. A kígyók felett kartusok láthatók II. Ramszesz nevével. A bejárat mindkét oldalán domborművek vannak, balra a fáraó hódol Hathornak, áldozati ajándékot nyújtva felé, a jobbra lévő jeleneten Nofertari Íziszt imádja. Ezután belépünk egy háromhajós csarnokba, ahol a hajókat három-három oszlop hozza létre, architrávokkal összekötve. A középső hajó felé néznek az oszlopokon lévő stilizált Hathor fejek. Ezek alatt hieroglifák írják le Nofertari és Ramszesz életének egyes eseményeit. Itt, a Kis Templomban is hatoszlopos csarnok az előszentély, amit túlnyomórészt vallási jelenetek díszítenek. A hat oszlopot Hathor istennő feje díszíti, melyek a helyiség belseje felé néznek. Az oszlopok oldalán az egyiptomi vallás különféle isteneinek képei vannak. II. Ramszesz a falon lévő ábrázolásokon núbiai és líbiai ellenségeit öli meg rituális módon, Ré és Ámon istenek színe előtt. Nofertari áll mögötte a Hathor-fejdísszel.

További fotók ide kattintva és ide kattintva is elérhetőek.


Kalabsha-i templom

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content


A Kalabsha-i templom egyike azoknak a templomoknak melyet az asszuáni nagy gát megépítése miatti áradás elől magasabb helyszínre kellett költöztetni. Az áthelyezést Németország segítségével sikerült elvégezni, mintegy két év alatt. Egy évig tartott szétbontani a templomot és egy évet vett igénybe az összerakása. A fizetségen túl Németország megkapta a templom egyik kapuját, mely most a berlini egyiptomi múzeumban látható.
Az új környezete gyönyörű, hiszen az óriási természetes sziklák és a kövek valódi futurisztikus megjelenést kölcsönöznek a templomot körülvevő területnek.
A templom eredetileg kb. 50 km-re volt Asszuántól a Bab al-Kalabsha nevű helyen. A templom a korai római időkben épült, a Nílus nyugati partján Núbia területén állt. Mandulis, alsó-núbiai napisten számára épült, Augustus uralkodása idején i.e. 30-14 közötti. Mandulis ábrázolása egy emberfejű sólyom volt, gyakorlatilag Hórusz núbiai megfelelője. Létezik egy másik fajta ábrázolása is, ahol
 emberalakban, fején rövid parókával és egy rá jellemző, kosszarvakból, napkorongból és magas tollakból álló komplex koronával ábrázolták. 

Kalabshai templom a térképen

Ezt gyakran egészítik ki ágaskodó kobrák. A templom a hagyományos ókori egyiptomi templomépítés jellemzőit hordozza magában és talán a legjobb példa a szabadon álló núbia templomok közül.

A templom 76 méter hosszú és 22 méter széles. A templom körül egy fal húzódik.
Az egyik legvonzóbb része a templomnak a Kertassi kiosk, melyben nagyon kellemes álldogálni. Nagyon szép a környezet; a Nasszer-tó, a sziklák, a kilátás. Jól eső érzés tölti az idelátogatót, ha a kioskból szemléli a környezetet.

 


Philae-i templom

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content


Egyiptom egyik legszebb látnivalója a Philae templom Núbiában, Egyiptom déli határán található. Az Aswan közelében lévő monstrumban a központi Isis templomhoz az idők folyamán több kisebb szentélyt is építettek. A rendkívül jó állapotban megmaradt épületegyüttest Pearl of Egypt-nek, azaz „Egyiptom gyöngyének” is neveznek.

Ez a gyönyörű sziget a 20. század első felében évtizedeken keresztül vízben állt, köszönhetően a brit gyarmatosítóknak, akik gátakat emeltek, ezzel víztározót kialakítva ezen a területen. Később, köszönhetően a nemzetközi együttműködéseknek a Pearl of Egypt-et megmenekítették a hosszú ideig tartó víz fogságától.
A Philai szigetén álló templomok az óegyiptomi templomépítészet viszonylag késői alkotásai. A legkorábban datálható emlék a XXVI. dinasztia idejéből, II. Pszammetik fáraó uralkodása korából (i. e. 595–589) származó kioszk (nyitott építmény). A legkorábbi ismert Ízisz-templomot a szigeten II. Jahmesz (i. e. 570–526) építtette. Ízisz nagytemplomának monumentális szentélye és kapuja Nahtnebef (i.e. ~380) uralkodása alatt épült.
A szigetre a látogatók ma a déli lépcsősoron keresztül érkeznek, ahonnan a két irányból kolonnáddal (oszlopfolyosó, oszlopcsarnok) körbefogott előudvarra lépnek. Ennek déli oldalán áll I. Nektanebosz kioszkja, amelyet valószínűleg XII. Ptolemaiosz (ie. e. 80–58; 55–51) korában helyeztek át eredeti helyéről és építettek föl itt újra.
A keleti kolonnád mögött több kisebb szentély áll, ezek közül a legnagyobb a núbiai Arensnuphisz isten temploma, de megtalálható itt egy másik déli istenség, Mandulisz és a gyógyító Imhotep kápolnája is.
Ízisz templomába a hatalmas I. pülónon keresztül lehet belépni, amelynek reliefjein (dombormű) V. Ptolemaiosz mutat be áldozatot az isteneknek és lesújt ellenségeire. A templom többször átépített első udvarán áll a születés háza, a Mammiszi.
A II. pülón kapujához rövid lépcsősor vezet fel. A pülón mögötti terem valószínűleg a sziget formájából adódó helyhiány miatt egyesíti magában a Ptolemaiosz-kori templomok második udvarát és pronaoszát. 

A pronaosz mögött a Nagy Istennő szentélyének belső helyiségei következnek. A keleti szárnyban állt az újévi ünnepségek számára kialakított nyitott udvaros apró szentély, a Wabet. A nyugati oldalon belső lépcső vezetett fel a templom tetejére. 

Ízisz kultuszszobra a főtengelyen a leghátsó teremben állhatott. A belső helyiségek falát ma számos kereszt és egyéb kopt szimbólum borítja, ami egy alapító felirat mellett arról tanúskodik, hogy a pogány szentélyt később keresztény templomként használták.A főszentélytől keletre Hathor istennő temploma, nyugatra Harendótész temploma található. A sziget hátsó, északi részén Augustus császár korában egy kis római stílusú prosztülosz (első oszlopsorral ellátott) templom épült. A templom kelet felé egy apró móló felé fordul, amelynek feljáratát Diocletianus császár korában egy díszkapuval látták el. Ez a díszkapu abba a irányba nézett, ahol a Késő császárkorban a Nílus másik partján az Egyiptom provincia déli határát őrző legiotábor állt.

További fotók ide kattintva elérhetőek.


Kom Ombo-i templom

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content


A templom Asszuántól kb. 50 kilométerre található északra a Nílus keleti oldalán.

A templom szokatlan módon kettős templom. A déli részét Szobeknek – a víz és a kiáradt Nílus Istenének – szentelték. Szobeket krokodil fejjel ábrázolták. Az északit pedig Hórusznak, a sólyomfejű Istennek. A templom ezért teljesen szimmetrikus a főtengelyére.
Az építése Ptolemaiosz uralkodása elején (i.e. 180 – 145) kezdődött.

A templom ma már elég romos állapotban van, de így is van néhány különleges dolog, ami miatt mindenféleképpen érdemes ide ellátogatni.
Például a falvéseteken láthatóak orvosi eszközök, amik alátámasztják, hogy az ókori Egyiptomban az orvoslás is magas szinten állt.
A templom területén található nilometer, mely az ókorban az adó kivetésének a mércéje volt. Ez gyakorlatilag egy közlekedő edény, mely a Nílussal van összekötve. Az év bizonyos napján megnézték, hogy milyen magas a vízállás a nilometer-ben és ez alapján kellett fizetni az adót, hiszen ha a vízhozam nagyobb, akkor bőségesebb a termés, így több adót lehet beszedni.
Ma már nem működik a nilometer, mert a Nílus vízszintje szabályozott és nincs benne ingadozás, Baksis ellenében az őrök lehetővé teszik, hogy a látogató lemenjen a nilometer-be, ami tulajdonképpen egy széles kút, csigalépcsővel a szélén körbe.
A templom „alatt” működik egy krokodil múzeum, ahol a több mumifikált krokodil is látható.

 

 


Edfu-i Hórusz templom

This content comes from a hidden element on this page.

The inline option preserves bound JavaScript events and changes, and it puts the content back where it came from when it is closed.

Click me, it will be preserved!

If you try to open a new Colorbox while it is already open, it will update itself with the new content.

Updating Content Example:
Click here to load new content

 
A templom Edfuban (ősi nevén Djebában) található, mely Asszuán és Luxor között helyezkedik el félúton, a Nílus nyugati oldalán. Ez a templom nemcsak nagysága, de különleges díszítése és állapota miatt kihagyhatatlan pontja a nílusi hajóutaknak. A templom falain található „információk” felbecsülhetetlen mennyiségű adattal látták el az egyiptológusokat.

A templom az egyik legjobb állapotban megmaradt ősi egyiptomi templom. Az állapot megőrzésében fontos szerepet játszott, hogy a templomot betemette a „föld” 12 méter vastagon. Az 1800 évek második felében fedezte fel egy francia kutatócsoport a templomot, melynek így kezdődött el a „kiszabadítása”.
A templomot a Ptolemaioszi időkben épült, egészen pontosan i.e. 237 – 57 közötti időszakban. Ezekben az időkben több környékbeli templom is épült, pl. Kom Ombo, Eszna, Dendera és a Philae városokban található templomok is.

Ezt a templomot az újkori templomok közé soroljuk és a hosszú időn keresztül való építésnek ellenére is, egységes maradt a templom megjelenése.
Az edfui templomot Hórusznak szentelték. A templom egyik legfontosabb ünnepe volt Hórusz és Széth csatájára való emlékezés.
A templom, a karnaki után a második legnagyobb megmaradt ősi egyiptomi templom, mely az egyik legnagyobb pülonnal büszkélkedhet Egyiptomban 37 méter magas és 79 méter széles. A felületét harci jelenetek borítják. A templom egyébként 137 méter hosszú. A templom felépítése a hagyományos ókori egyiptomi templomok szerkezeti egységét követi.
A bejáratot azonban nem fáraó szobrok díszítik, hanem két nagy Hórusz szobor őrzi. Köztük elhaladva a jutunk az udvarba, melyet körbe monumentális oszlopok szegélyeznek. Tovább haladva jutunk a hüposztil csarnokba, majd különféle szentélyek, szobák, termek tagolják a templomot.
A templom tetején az ókorban különféle Nappal kapcsolatos ünnepségeket és szertartásokat tartottak, sajnos ma nem engedik fel a látogatókat a templom tetejére.

Ezt a templomot legtöbbször a nílusi hajóútjaink alkalmával tekinthetik meg az utasok, a kikötőből lovasfogatokkal viszik az utasokat a templomhoz.

További fotók ide kattintva elérhetőek.

...folytatjuk....

 
 

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57