Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Királyok Völgye

A Királyok Völgyében az i. e. 16–11. század között (az ókori Egyiptom XVIII–XX. dinasztiája idején) Fáraók és nemesek részére épültek sírhelyek. A Királyok Völgye a Nílus nyugati partján található, Luxor (ókori Théba) városánál. A temetkezési helyet két völgy alkotja, a keleti völgy (ide temették a legtöbb Fáraót) és a nyugati völgyből.

A területen jelentős számú és fontos régészeti és egyiptológiai kutatásokat végeztek már a XVIII. század végétől kezdve. A sírok természetesen ma is felkeltik a legtöbb egyiptológus illetve kutató figyelmét.

A Királyok Völgye leghíresebb sírfeltárása Tutanhamon sírhelyéhez köthető. Miután feltárták a KV61-es számú sírt – melyről azt hitték, hogy az Tutanhamon sírhelye –, kijelentették, hogy a Királyok Völgyét tökéletesen feltárták, és nincs már semmi sem, amit újdonságként rejthet a völgy. Ezek után Howard Carter megkapta a lehetőséget, hogy átkutassa a völgyet és feltárásokat végezzen. Carter kitartó és saját rendszerére épülő kutatásai alapján 1922. novemberében megtalálta Tutanhamon valódi sírját (KV62). Angolul a királyok völgye=King Valley, ez adta a sírok jelöléséhez használt betűkombinációt a számok pedig a feltárás sorrendjét jelölik.

A KV62 feltárása miatt a Királyok Völgye lett a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye lett, melyre nagyban rásegített a „Fáraók átka” elnevezésű legenda is.

1979-ben a világörökség részévé nyilvánították a Királyok Völgyét.

A Királyok völgyének talaja eltérő rétegekben sűrű mészkő- és más üledékes kőzetrétegekből, valamint puha márgarétegekből áll.

Ezért a sírok építői sokszor improvizáltak függően attól, hogy milyen kőzetek állták az útjukat. Ebből fakadóan születtek különféle sírhelyek. De alapfelépítésében minden sírhely hasonlított egymásra. Egy hosszú lefelé vezető folyosó után egy vagy több helység található, ahol a szarkofágok elhelyezésre kerültek.

Egész Egyiptomban itt láthatóak legjobban a falfestések. Sok sírban be sem tudták fejezni a Fáraó hirtelen halála miatt, ezért jól megfigyelhetőek a faldíszítések különféle fázisai.

 

Turizmus

A legtöbb sírhely nincs megnyitva a közönség részére és a megnyitott sírok megtekinthetőségét is rotálják a felújítási munkák miatt (összesen 16 sírhely látogatható, de általában csak néhány sír tekinthető meg egy adott időszakban).

A KV62 sírhelynél (Tutanhamon) a turisták nagy száma miatt külön jegy megvásárlása kötelező.

A nyugati völgyben mindössze egy sírhely látogatható, Ayé, de ide is külön belépő vásárlása kötelező. Az idegenvezetők mára már nem beszélhetnek bent a sírokban, és a turistáktól is elvárt, hogy csendesen beszéd nélkül menjenek végig a sírhelyeken, azért, hogy a lehető legkevesebb időt töltsenek a sírokban, így óvva a sírhelyek állapotát. A sírhelyekben fényképet, videót készíteni szigorúan tilos, melyet folyamatosan felügyelnek!

A Királyök Völgye tisztaságára annyira vigyáznak, a parkolótól a turistákat elektromos járművek szállítják a völgybe. A völgy benti részében vendéglátó egység nem működik, ezért vizet érdemes vinni magukkal, mert a völgyben nagyon meleg tudni. A völgybe fényképező gépet bevinni tilos, azt a bejáratnál letétbe kell helyezni és távozáskor visszaadják.

Luxort a Hurghadából induló fakultatív programjainkkal vagy az alábbi utazásainkon való részvétellel éri el:

Egyiptom

-38%
Théba
8 nap / 7 éj
TÖRTÉNELMI PIHENÉS
Kairó/Luxor
284 850 Ft  
175 840 Ft -tól
Egyiptom

-35%
Szfinx
8 nap / 7 éj
KÖRUTAZÁS, HURGHADAI ÜDÜLÉS
Kairó/Luxor/Hurghada
272 630 Ft  
178 190 Ft -tól
Egyiptom

-39%
Nut
5 nap / 4 éj
VÁROSLÁTOGATÁS
Kairó/Asszuán/Luxor
294 340 Ft  
180 580 Ft -tól
Egyiptom

-34%
Kleopátra II.
8 nap / 7 éj
NÍLUSI HAJÓÚT
Kairó/Nílusi hajó/Luxor
277 490 Ft  
182 560 Ft -tól
Egyiptom

-39%
Kleopátra I.
8 nap / 7 éj
NÍLUSI HAJÓÚT
Kairó/Nílusi hajó
327 870 Ft  
199 920 Ft -tól
Egyiptom

-38%
Hórusz
8 nap / 7 éj
NÍLUSI HAJÓÚT
Nílusi hajó/Kairó
353 910 Ft  
219 820 Ft -tól
Egyiptom

-37%
Imhotep
11 nap / 10 éj
KÖRUTAZÁS, NÍLUSI HAJÓÚT
Kairó/Nílusi hajó/Hurghada
351 070 Ft  
220 800 Ft -tól
Egyiptom

-38%
Amon
15 nap / 14 éj
KÖRUTAZÁS, NÍLUSI HAJÓÚT
Kairó/Nílusi hajó/Hurghada
421 040 Ft  
259 900 Ft -tól
Egyiptom

-39%
Hatsepszut
13 nap / 12 éj
KÖRUTAZÁS, NÍLUSI HAJÓÚT
Kairó/Nílusi hajó/Hurghada
439 460 Ft  
266 340 Ft -tól
Egyiptom

-38%
Ekhnaton
13 nap / 12 éj
KÖRUTAZÁS, NÍLUSI HAJÓÚT
Kairó/Nílusi hajó/Luxor/Sharm El Sheikh
482 980 Ft  
298 140 Ft -tól


.

 
 

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57