Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Kairó

Kairó helyén lévő első település i. e. 6. század végén még perzsa uralom alatt állt. A Ptolemaioszok uralma alatt a folytonos háborúk következtében elpusztult apró város helyén később új település épült, mely Babilon (Babylon) néven vált ismertté. Később ez a város a római fennhatóság alatt jelentős erődítménnyé nőtte ki magát. Az arabok 639-től fokozatosan elfoglalták, és végül Amr ibn al-Ász vezetésével 641-ben végleg meghódították Egyiptomot . Amr ibn al-Ász alapította meg a mai Kairó déli részén lévő Fusztát városát 643-ban, amely sokáig a tartomány központja és az észak-afrikai expanziós politika kiindulópontja volt. Ezt a várost illetik Ó-Kairó néven. A történet szerint a lerombolt Babilon falai előtt felállított vezéri sátor körül jelölte ki a jövendő város helyét, s mivel az el-Fusztát „sátrat” jelent, ezért innen ered az elnevezés. A hatalmi harcok következtében a 8. század közepén al-Fusztát az Abbászidák kezére került, akik északkeleti irányban tovább bővített várost így kiépítve egy nagy katonai tábort. Innentől a város nevét al-Aszkarra („tábor”) változtatták. A 9. században az Abbászidák pénzért bérbe adták Egyiptomot a törököknek. Az első, 868-ban önállósodó tudó emírdinasztia, a Túlúnidák alapítója Ahmed ibn Tulún a régi várostól északra kezdett nagyarányú építkezéseket. Majd hatalma megszilárdítása érdekében 30 000 fő befogadására alkalmas katonai tábort is létesített. Az új főváros az al-Katái („őrség”) nevet kapta. Bár a Túlúnidák 905-ös bukásakor központjuk nagyrészt lerombolták, hamarosan újra benépesült, melyet Kairó később bekebelezte.
Gauhar esz-Szakali, a Fátimidák hadvezére alapította magát Kairót , amikor 969-ben elfoglalta az Ihsídida emírektől Egyiptomot. A város új neve ekkortól lett al-Qahira (Kairó). A város nevének az al-Qahira névnek két magyarázata is van: az egyik szerint a győzedelmes hadvezérről, a másik szerint pedig a Mars bolygóról (melyet arabul al-Qahirának, azaz „győzedelmesnek”, „győzelemhozónak” neveztek) kapta a nevét. A Tunézia területén székelő Fátimida kalifák is hamarosan ide tették át központjukat, melyet később az Ajjúbidák és a mamelukok is tovább örököltek.
1517. április 13-án az Oszmán birodalom része lett Kairó, mint vilajet székhely. Napóleon 1789. július 24-én foglalta el a várost seregei élén, de végül 1801. június 18-án a törököknek sikerült visszafoglalniuk a várost.  Mohamed Ali és utódai végül itt rendezték be központjukat. 1882-ben Egyiptom brit fennhatóság alá került. 1922. február 28-án Kairó lett a független Egyiptom fővárosa, amely Nasszer köztársasági puccsa (1952) után is meg tudta őrizni szerepét.
Ritka hogy egy ország ilyen teljes mértékben alávesse magát egyetlen város uralmának. A politika, az üzleti élet, a média és a kultúra a főváros határain túl csak elszórtan képviselteti magát. Más város csak idegenforgalmi szempontból jön komoly számításba. Elég árulkodó, hogy egyiptomi nyelven Kairónak és Egyiptomnak ugyanaz a neve: Maszr.

Kairó napjainkban mintegy 450 km2 területen fekszik, és ez alig haladja meg New York méretének a felét, mégis kétszer annyi lakosa van. Számuk szinte napról napra nő, amint egyre több fellah – vidéki földműves – áramlik a városba, hogy magasabb jövedelmet remélve megpróbáljon javítani életén. Az is tény, hogy a kairóiak tovább élnek, és itt sokkal alacsonyabb a gyerekhalálozás aránya, mint vidéken.
Kairó – mint Umm ed-Dunia, vagyis a Világ Anyja – mindig sokkal több külföldit fogadott be, mint amennyit megengedhetne magának. A XIX. században és a XX. század elején a város az európaiak és az amerikaiak enyhe éghajlatú téli üdülőközpontja volt. Manapság a Perzsa öböl lakói menekülnek ide nyaranta a szaudi vagy a kuvaiti hőség elől. Kairó az ő szemükben az arab Hollywood és New York egy helyen. Utcáit és tereit jól ismerik a számtalan mozifilmből, utcai dialektusát és zsargonját pedig Bagdadtól Rijádig mindenhol utánozzák. A Perzsa öbölből évente közel egymillió arab foglal lakosztályt vagy vesz ki egész emeleteket a szállodákban, hogy átadja magát a színházi komédiák, a filmek, az éjszakai klubok és a kaszinók élvezetének, az eritreaiaknak, a szudániaknak és az etiópoknak pedig – akik diákként vagy vendégmunkásként tartózkodnak itt, illetve az afrikai háborúk elől menekülnek – az egyiptomi főváros a legnagyszerűbb városi élmény.
Ami napjaink idegenfortgalmát illeti, Kairóban sok látnivaló akad, amely ugyanolyan csodás, mint a piramisok vagy az Egyiptomi Múzeum. Például a városban számos színház, opera és koncertterem található. A Khedivial Operaházat 1869. november 1-jén adták át, ám 1971. október 28-án leégett, ezután Kairó közel két évtizedig maradt operaház nélkül. Az új Kairói Operaházat 1988-ban adta át Hoszni Mubárak elnök. Az új épület japán tőke bevonásával épült, ezzel is megerősítve a két ország közötti együttműködést és a barátságot.

 

Kairóban található többek között: Egyiptomi régészeti múzeum, Gíza palota, Egyiptomi és iszlám múzeum, Kocsimúzeum, Kopt Múzeum, Katonamúzeum, Állami Vasúti Múzeum, Az Iszlám Művészet Múzeuma.
Szintén itt található még:

 • Az Abdin Palota, ami ma a köztársasági elnök hivatala.
 • Az Abu Szerge-templom az ország egyik legrégibb temploma, az 5. században épülhetett. A legenda szerint Jézus Krisztus és családja itt bújtak Heródes elől egy barlangban, ami ma kripta. Az
 • El-Azhar-mecset: Kairó egyik legrégebbi mecsetje 971-ben épült. Emellett a világ legrégebbi egyeteme, ma pedig a teológiai oktatás központja. Mivel már többször újjáépítették és felújították, több stílus jegyeit viseli magán.
 • A Bayt el-Suhaymi (régi kereskedőház): A török időkben a ház egy kereskedőé volt. A házban minden eredeti, a bútorok, a szobák, a hárem, a kápolna, a fürdő és az ebédlő.
 • A Ben Ezra-zsinagóga: Egyiptom legrégebbi zsinagógája. Helyén egykor templom állt, ezt alakították át zsinagógává.
 • A Kairó torony: Gezira szigetén áll, 187 méter magas. Tetejéről páratlan kilátás nyílik a városra.
 • A Citadella: egy erőd, melyet 1176-ban építtetett Szaláh ed-Din. 1849-ig (Mohamed Ali halála) az összes egyiptomi uralkodó itt élt.
 • A Bijou-palota: Mohamed Ali építette. Jelenleg múzeum, mely ruhákat, bútorokat és festményeket mutat be.
 • A Mohamed Ali-mecset: Kairó egyik legkülönlegesebb mecsete. Az épület ugyanis az isztambuli mecsetek mintájára készült. Belseje hatalmas, csodálatosan van díszítve. Jobb oldalán nyugszik Mohamed Ali.
 • Az Ibn Túlún-mecset, egykor Egyiptom kormányzója volt. Minaretje csigalépcsős. A mecset Kairó legszebb épülete.
 • A Qájtbáj-mauzóleum, a Keleti Temetőben áll, amit a helyiek Halottak Városának neveznek. Több nagy szultán nyugszik itt, köztük van Qájtbáj is, akinek mauzóleuma 1474-ben épült.
 • A Haszán szultán-mecset, Kairó legszebb mecsete.
 • A Báb Zuvelja (kapu): A középkorban Kairót 60 kapu vette körül. Ma már csak 3 áll. Báb Zuvelja a déli kapu, egykor kivégzések helyszíne volt. A római erődből ma már csak két torony és egy falrészlet áll. Az erőd i. e. 30 körül épült. A fal egykor az egész kopt Kairót körbevette, de a britek lerombolták a 19. században.
 • A Szűz temploma (El-Muallaqa-templom): A templom nagyon régi, még a 7. században készült. Faragott márvány szószéke, Szűz Mária és Jézus, illetve Szent Márk ikonja szép látványt nyújt.
 • És végül, de nem utolsó sorban a Szolimán kalifa nilométere Roda szigetén.

Ha csak Kairót szeretné megnézni, akkor az alábbi városlátogatási utunkat ne hagyja ki!

 .

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57