Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Abu Szimbeli templomok

Egyiptom talán egyik legismertebb temploma az Abu Szimbeli templomok. Összesen két templom található itt, de szinte az összes fotón, mely az Abu Szimbeli templomokat ábrázolja, csak a II. Ramszesz számára épített „nagy” templom látható, mely könnyen felismerhető a bejáratnál található 4 db hatalmas II. Ramszeszt ábrázoló ülő szoborról (a lábainál felesége és szülei szobrai láthatóak).

Abu Szimbeli templomokAz Abu Szimbeli templomok a Nasszer-tó nyugati oldalán fekszenek, mintegy 280 km-re Asszuántól. A templomokat II. Ramszesz parancsára építették az i.e. 13. században. A templomok eredetileg nem a mostani helyükön voltak találhatóak, de az asszuáni nagy gát megépítése után víz alá kerültek volna, így 1963-68 között költöztették a mai helyükre, mely 64 méterrel magasabban fekszik az eredeti helyüknél. A templom szétdarabolása és újjáépítése nem kis mérnöki feladat volt, hiszen sok része a templomnak könnyen szétbomló homokkőből készült. De végül is sikerült a templomot teljes egészében változatlan formájában áthelyezni az új helyére. A munkálatok svéd szakemberek tervezték meg és összesen 1036 darabra vágták a templomot, melybe összesen 17000 lyukat fúrtak és mintegy 180 méterrel helyezték odébb. Az egyes darabok hét és harminc tonna közötti súlyúak voltak. A templomok szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján.

A templomokat Giovanni Battista Belzoni olasz kalandor szabadította meg a templom bejáratát betemető homoktól 1817. augusztus 1-én és így betudott jutni a templom belsejébe.
Ezután több expedíció is eljutott a templomokhoz. Az 1800-as évek közepére már Európában is ismertté váltak a templomok és többek is ideutaztak. Az ő neveiket belevésve most is lehet látni a templomok falaiban. Ezekben az években oldották meg azt a problémát is, hogy a szél ne fújja állandóan tele homokkal a templom bejáratát.

Abu Szimbeli templomokÁltalánosan elfogadott feltevés, hogy a templomok i.e. 1260 – 1250 között épültek. A templom építésének a körülményeiről első sorban a templom belsejében lévő színes domborművek adnak információt.
Mindkét templomot a tradicionális sziklasírok, mintájára sziklába vésve alakították ki. Ezek a templomok az építészet remek művei. A kisebb is 63 méter mélyre hatol be a sziklába.
A nagy templom az egyiptomi halotti templomok jellemzőit vonultatják fel. A sziklafalat lejtősre faragták, hogy emlékeztessen a pülónokra.
A templom belsejében az akkoriban tisztelt három Istenség emlékének adóznak, melyek Ptah, Amon és Ré voltak. A templomot egyébként Ramszesznek szentelték fel, mely valójában Ramszesz nagyságát volt hivatott jelképezni. Ezt nehéz is lenne letagadni, mert az idelátogató tekintetét azonnal rabul ejtik a gigászi Ramszesz szobrok. A négy kolosszális ülő alakja mellé a fáraó családtagjainak kisebb szobrait állították. Tőle oldalt és a lábai közt van nagy királyi feleségének, Nofertarinak a szobra, anyjának, I. Széthi feleségének, Tujának két szobra, valamint a fáraó két elsőszülött fiának és hat legidősebb leányának szobra is.
Valamennyi szobor egy szinten van a négy kolosszussal a terasz síkja fölött. Ez utóbbit elöl és oldalt núbiai és ázsiai hadifoglyok domborművei díszítik. A templom elé ezenkívül épült két víztartály a papok rituális mosakodásához, északra pedig Thot kis kápolnája állt.

A templom homlokzatán, felül, van egy fríz, rajta az eredetileg 21-ből legalább részben megmaradt 16 pávián (Thot szent állata) ül, az ún. Nap-majmok, vagy másként szent majmok. Ezek egyenként 2,5 méter magasak. 

Abu Szimbeli templomokA templom 63 méter mélyen hatol be a sziklába a homlokzatnál lévő szélétől a szentélyig, azaz az istenségek szobrát tartalmazó leghátsó kamráig. A helyiségek befelé egyre kisebbednek, a padló pedig emelkedik. A nagy oszlopcsarnok a fáraó szobraival csaknem kétszer oly széles, mint a négy-négy oszlop mögötti hajók. A középső hajó mennyezetén Nehbet istennő látható koronás keselyű formájában, szárnyait kitárva védi a fáraó kártusát, amit karmai közt tart, rajta Ramszesz nevével hieroglifákban. A csarnok belső díszítésének témáját Ramszesz hadi győzelmei adják. Egy 17 méter hosszú és 9 méter széles dombormű van a Rének szentelt északi falon a II. Muvatallisz hettita király seregei elleni, híres kádesi csata ábrázolása felett (i. e. 1274)

A Kis templom, mintegy 150 méterre található a Nagy templomtól.

Abu Szimbeli templomokA Kis Templom 21 méter mélyen vezet a sziklába, egy szentéllyel a végében, ugyanúgy, mint a Nagy Templomban, de alaprajza egyszerűbb. Egy lapos fríz felett ureuszkígyós fríz koronázza a kaput. A kígyók felett kartusok láthatók II. Ramszesz nevével. A bejárat mindkét oldalán domborművek vannak, balra a fáraó hódol Hathornak, áldozati ajándékot nyújtva felé, a jobbra lévő jeleneten Nofertari Íziszt imádja. Ezután belépünk egy háromhajós csarnokba, ahol a hajókat három-három oszlop hozza létre, architrávokkal összekötve. A középső hajó felé néznek az oszlopokon lévő stilizált Hathor fejek. Ezek alatt hieroglifák írják le Nofertari és Ramszesz életének egyes eseményeit. Itt, a Kis Templomban is hatoszlopos csarnok az előszentély, amit túlnyomórészt vallási jelenetek díszítenek. A hat oszlopot Hathor istennő feje díszíti, melyek a helyiség belseje felé néznek. Az oszlopok oldalán az egyiptomi vallás különféle isteneinek képei vannak. II. Ramszesz a falon lévő ábrázolásokon núbiai és líbiai ellenségeit öli meg rituális módon, Ré és Ámon istenek színe előtt. Nofertari áll mögötte a Hathor-fejdísszel.

Asszuánt (Abu Szimbeli templomok innen érhetőek el) az alábbi utazásainkon való részvétellel éri el:.

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57