Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Asszuáni Nagy Gát

Asszuánnál két gát is található. Az egyik az alacsony gát, a másik a Nagy-gát. Az alacsonygátat a Nílus vízhozamának a szabályozására építették. A második gátnak már nemcsak a vízszabályozásban kellett jelentős szerepet betöltenie, de az egyiptomi áramtermelés fő bástyájává is kellett válnia.

Az alacsony gátat a 1899-1902 között építették, de a későbbi években többször is átépítették. Végül aztán eldöntötték, hogy már nem fejlesztgetik tovább, hanem építenek egy teljesen új gátat.

Így épült meg délre mintegy 6 kilométerre az alacsony gáttól, az új gát, mely ma a Nagy gát nevet használja. Ha csak az halljuk, hogy asszuáni gát, akkor természetesen ez a Nagy gátat jelenti. Az építkezés nemcsak megfelelő tudással nem rendelkeztek, de az elkezdéséhez szükséges finanszírozás sem állt rendelkezésükre. A gát építéséhez szükséges pénz egyik forrása a Szuezi csatorna bevételei jelentették, ez azonban önmagában kevés volt.

Az akkori elnök – Nasszer – megpróbált pénz előteremteni, oly módon, hogy az akkori nagy hatalmakkal vette fel a kapcsolatot. A történet szerint az akkori amerikai elnök megígérte a Nagy gát megépítéséhez szükséges támogatást. De mivel akkoriban Egyiptom is csak egy bábú volt a két Nagy Hatalom sakkjátszmájában, azért USA bizonyos okokra hivatkozva visszavonta az ígért támogatást, de 1 millió dollár fájdalomdíjat fizetett Egyiptomnak. Nasszer elnök ebből a pénzből építette meg a Kairói tornyot, amely egy égbe tartott középső ujjat szimbolizál…

A történet valódiságát bonyolult lenne 100%-an igazolni, de mindesetre nagyon jó kis sztori.

Sajnos Nasszer elnök nem érhette meg a Nagy Gát átadását, mert 1970. szeptember 28-án meghalt. A gátat végül is az oroszok finanszírozása mellett, az oroszok szakértelmével felépítették és 1971. június 21-én adták át.

A gát majdnem 4 kilométer hosszú az alapjánál átlagosan 980 méter a széles a 111 méteres magasságnál a szélessége pedig kb. 40 méter. A felhasznál kő mennyiségéből pedig 16 darab gízai nagy piramist is fel lehetne építeni. Az asszuáni Nagy gát megépítése miatt nagy területeket borított el örökre a víz, így többi települést illetve templomot is más helyszínre kellett költöztetni, például a Philae-i illetve az Abu Szimbeli templomokat is.

 

Asszuánt az alábbi utazásainkon való részvétellel éri el:.

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57