Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk

Asszuáni gránitbánya a Nílus mentén található. A gránitbánya területén a mai napig a szabadtéri múzeum működik. A gránit a leggyakoribb mélységi magmás kőzet, a leggyakoribb „savanyú” kőzet. A gránit neve a latin granum = szemcse szóból származik.

Viszonylag könnyű, de szilárd, durva kristályos kőzet, ami jól magyarázza, azt, hogy miért volt ennyire népszerű építőanyag az ókorban.

Az asszuáni gránitbánya látta el alapanyaggal a Fáraók építkezéseit, szobrainak és szarkofágjainak az elkészítését gránittal. Az asszuáni gránitbányából már III. dinasztia (kb. i.e. 2800) uralkodásától szállították a gránitot.

A gránitból készültek az ókori Egyiptom egyik legjellegzetesebb építményei az Obeliszkek is.

A lenyűgöző méretű és súlyú „Befejezetlen Obeliszk” (közel 1168 tonna és 42 m magas) a leglátványosabb emlék a gránitbányában, mely a 18. dinasztia ideje óta maradt itt. Az ókorban emelt legnagyobb súlyú obeliszk 455 tonna volt.

Az ókori Egyiptom kőmegmunkálásról többnyire találgatásaink illetve feltételezéseink vannak. Többféle elmélet is létezik, de egyik sem nyert igazi bizonyítást. Éppen ezért nagyon lenyűgöző lelet a „Befejezetlen Obeliszk”, melynek félbehagyták a kitermelését, mert az obeliszk a kifaragása közben megrepedt. Természetesen a mai technológiák alkalmazásával is nagyon nehezen lehetne egy ilyen súlyú obeliszket elszállítani és felállítani, pontosan ezért övezi rejtély, hogy ezeket miként tudták megtenni az ókori technológiákkal. Jelenleg az egyetlen logikus magyarázat, hogy nem emberi tudás áll mögötte…..

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57