Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Qaitbay erőd

Qaitbay erőd építése 1477-ben kezdődött a Pharos-szigeten. Az építetőAl-Ashraf Szajf ad-Din Qa'it Bay szultán volt, aki jelentős szerepet töltött be az akkori Egyiptom életében.

Ezen a szigeten volt található a híres alexandriai világítótorony, mely az ókori világ 7 csodájának volt az egyik. Sajnos megmentési próbálkozások - az akkori földrengések miatt - eredménytelenek voltak és a világítótoronynak mára már nyoma sincs. Az ő helyén épült az erőd. A Pharos-sziget a korábbi időkben valóban szigetként működött, mára azonban már teljesen összeépült a kontinenssel.

Az erőd mely 17 magas, védelmi bástyaként épült, hogy a Földközi-tenger felől megvédje az országot illetve a kontinens a betolakodó csapatokkal szemben. Az erőd része volt az alexandriai védelmi vonalnak.

Az erődöt többször is újjá kellett építeni az évszázadok alatt.

Amikor Muhammad Ali Pasha 1805-ben Egyiptom uralkodója lett, felújította a régi erődöt, helyreállítási munkálatokat végzett és megjavíttatta külső bástyáit. Az erődöt a kor legmodernebb fegyvereivel és tengerparti ágyúkkal látta el. Mohammed Ali uralma, elhozta a Qaitbay erőd másik aranykorát.

Az erőd továbbra is Mohammed Ali utódainak érdekeit tartotta szem előtt 1882-ig, amikor is az Orabi-lázadás volt. A brit flotta szinte teljesen lebombázta Alexandriát 1882. július 11-én, és megsemmisítette a város nagy részét, különösen az erőd területét. Az északi és a nyugati homlokzatok nagymértékben megsérültek az ágyúlövések miatt, amelyek közvetlenül a szerkezetre irányultak. A nyugati homlokzat pedig teljes mértékben elpusztult.

A Qaitbay erődöz ezek után már elhanyagolták. A Védelmi Minisztérium 1904-ben felújította a felső emeleteket. Farouk király a Qaitbay erődöt királyi pihenőházzá akarta megváltoztatni, így gyors felújításba kezdtek.

Az 1952-es forradalom után az egyiptomi haditengerészet az épületet felújították és egy tengerészeti múzeumnak rendezték be.

A legnagyobb felújítási munkálatok 1984-ben fejeződtek be, amikor az Egyiptomi Régiségek Szervezete komoly terveket hajtott végre a Qaitbay erőd helyreállítására.

 

Ha megszeretné látogatni ezt a nevezetességet, akkor válassza az alexandriai fakultatív programunkat vagy az alábbi utunkat:.

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57