Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Szobek temploma

Szobek temploma Asszuántól kb. 50 kilométerre található északra a Nílus keleti oldalán.
A templom szokatlan módon kettős templom. A déli részét Szobeknek – a víz és a kiáradt Nílus Istenének – szentelték. Szobeket krokodil fejjel ábrázolták. Az északit pedig Hórusznak, a sólyomfejű Istennek. A templom ezért teljesen szimmetrikus a főtengelyére.
Az építése Ptolemaiosz uralkodása elején (i.e. 180 – 145) kezdődött.

A templom ma már elég romos állapotban van, de így is van néhány különleges dolog, ami miatt mindenféleképpen érdemes ide ellátogatni.
Például a falvéseteken láthatóak orvosi eszközök, amik alátámasztják, hogy az ókori Egyiptomban az orvoslás is magas szinten állt.

A templom területén található nilometer, mely az ókorban az adó kivetésének a mércéje volt. Ez gyakorlatilag egy közlekedő edény, mely a Nílussal van összekötve. Az év bizonyos napján megnézték, hogy milyen magas a vízállás a nilometer-ben és ez alapján kellett fizetni az adót, hiszen ha a vízhozam nagyobb, akkor bőségesebb a termés, így több adót lehet beszedni.
Ma már nem működik a nilometer, mert a Nílus vízszintje szabályozott és nincs benne ingadozás, Baksis ellenében az őrök lehetővé teszik, hogy a látogató lemenjen a nilometer-be, ami tulajdonképpen egy széles kút, csigalépcsővel a szélén körbe.

A templom „alatt” működik egy krokodil múzeum, ahol a több mumifikált krokodilok is láthatóak..

 
 

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57