Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Völgytemplom (Gíza)

A völgytemplom a piramiskörzetben található, ott legkeletebbre elhelyezkedő objektum, azaz a Nílushoz a legközelebb lévő és egyben legalacsonyabban elhelyezkedő építménye. A templomot határoló falak tökéletes téglalap alakúak és a templom majdnem hibátlanul lett tájolva. Az eltérés olyan kicsi, hogy az akár származhat a Föld forgástengelyének az idő során történő elmozdulásából is. A völgytemplom Hafré Fáraónak épült, anno itt volt Hafré fekete színű diorit szobra is mely, ma az Egyiptom Múzeumban található.

A völgytemplom keleti fala, körülbelül 12-13 méter magas lehetett. A templom a IV. dinasztia uralkodása idején a piramisokkal egy időben épült, így valóban csodálatra méltóak a méreti és építészeti megoldásai. Ebben a templomban jól megfigyelhető az ókori építészet egyik remek megoldása, mégpedig az, hogy a sarokköveket nem téglatest alakzatúra faragták, hanem L betű alakúra, mely belenyúlt a másik falba, így extra szilárdságú kötést biztosított.

A völgytemplom a Nílus árterének széléhez nagyon közel épült, így egy kikötő is tartozhatott hozzá, amihez vezető csatorna valószínűleg hajózható volt.  A völgytemplom rakpartja jelentette a piramiskörzet bejáratát.

A völgytemplom szerepe még nem egészen tisztázott. Összekapcsolják több dologgal is, mint például a mumifikálással. A Fáraó halála után a völgytemplom lehetett a halotti kultusz valódi helyszíne, amíg a halotti templom kizárólag a piramiskörzet papjai számára fenntartott építmény volt.

Mark Lehner Hafré völgytemplomáról szólva még azt a feltételezést is megengedi magának, hogy a völgytemplom egyfajta spirituális energiákat gyűjtő és fókuszáló hely lehetett. Ennek igazolására egy nagyon érdekes jelenséget tapasztalhat az odalátogató turista. A templomban található egy fekete színű kő, melyre, ha az ember ráteszi a tenyerét, akkor gyenge bizsergést, vibrációt érezhet. Ennek valódiságáról egy féleképpen tudnak megbizonyosodni, látogassák meg ezt a templomot..

 
 

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57