Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Egyiptomi utastájékoztató

Olvassa el Egyiptom utastájékoztatónkat

KÜLKÉPVISELETEK:
Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége
1125 Budapest, Istenhegyi út 7/b
Tel: (06/1) 225 2150
Fax: (06/1) 225 8596

Magyarország Nagykövetsége
29 Mohamed Mazhar utca, Zamalek - Cairo
Tel.: (00 20 2) 273-58634


Egyiptom Észak-Afrika legnépesebb országa, északon a Földközi-tenger, keleten a Vörös-tenger határolja. Legnagyobb tája, a Nílus-völgyétől nyugatra elterülő Líbiai-sivatag, az ország területének 2/3-át foglalja el. A kő- és homoksivatag egyhangúságát csak néhány medence, valamint az „Új-völgy” oázisai (Kharga, Siwa, Dakhla) élénkítik. A kisebbik, keleti országrészt a Sínai-félszigeten is húzódó Arab-sivatag, valamint a Vörös-tenger partjával párhuzamosan futó hegységek alkotják. A két sivatagi táj között nyújtózik a Nílus-völgy hatalmas folyami oázisa, amely az ország ütőerét jelenti évezredek óta, csaknem a teljes lakosság és gazdaság a folyó menti keskeny sávban összpontosul. Legértékesebb része a Nílus-völgy 10-15 km széles termékeny folyami oázisa és 200 km széles deltavidéke, amely a Líbiai-sivatag oázisokkal, homokbuckákkal, mélyföldekkel (Kattara-mélyföld -133 m) tarkított mészkőtábla-vidéke és a Vörös-tenger árkára 2000 m magasból leszakadó Arab-sivatag mészkőből és homokból álló sivatagra és hegyvidékre osztja az országot. A már Ázsia területéhez tartozó Sínai-félsziget kopár hegyvidékét a Szuezi-csatorna választja el az ország többi részétől. Legmagasabb pontja: Jabal Kătrîna 2637 m. Legjelentősebb folyó: Nílus. Legnagyobb tó: Nasszer-tó (amely egyben víztároló is).

Azoknak a Kedves Utasainknak, akik nem rendelkeznek magyar útlevéllel, illetve nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, a programok részvételi díja változhat az Egyiptomi Szálloda Szövetség Rendelkezése alapján.

PÉNZ: 
A hivatalos fizetőeszköz az Egyiptomi Font. Jele: LE 1 Font = 100 Piaszter. Pénzérmék: 25, 50 piaszter, 1 font. papírpénzek: 5, 10, 20, 50, 100, 200 fontos. Sok szállodában van bank (időszakos nyitva tartással), a hajón nincs. Érdemes egy kisebb összeget beváltani a repülőtéren megérkezéskor.

IDŐELTOLÓDÁS: 
Nyári időszámítás esetén nincs időeltolódás, télen Magyarország + 1 óra.

HÁLÓZATI ÁRAM: 
220 V, a konnektorok megfelelnek a szabványméretnek.

NYELV: 
Hivatalos nyelv az arab, de a legtöbb ember angolul is beszél. Nagyra értékelik, ha pár szót arabul mondunk.

VALLÁS: 
Egyiptom lakosságának 25%-a keresztény, 75%-a muzulmán.

BANKKÁRTYÁK: 
Hitelkártyával lehet fizetni szállodákban, hajókon és nagyobb bevásárló helyeken, de a legjobb a bank automatákból történő készpénz felvételt.

UTAZÁS: 
Vendégeink a legtöbb utazásunk esetében, menetrend szerinti Egyptair járattal utaznak. Repülési idők nemzetközi szakaszon kb. 3 óra. Belföldön: Kairó-Asszuán kb. 65 perc , Kairó-Luxor kb. 50 perc. Belföldön a transzferek és programok lebonyolítása légkondicionált buszokkal történik.

ÚTIOKMÁNYOK: 
Magyar állampolgároknak vízumkötelezettség van. Az útlevélnek a hazautazástól számított még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumot minden kedves utasunknak irodánk intézi. Vízumról bővebb információt itt olvashat.

HELYI SZOKÁSOK/ÖLTÖZKÖDÉS: 
A könnyű, vékony pamutruha viselése a javasolt, ami véd az erős napsugarak ellen, de jól szellőzik. Javasoljuk a fej és a nyak fokozott védelmét a napsugárzás ellen. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Az egyiptomi lakosság körében visszatetszést kelthet.. Az iszlám szent helyeken az öltözködés ennél sokkal szigorúbb a hölgyek számára, ezeken a helyeken nem maradhat fedetlen testrész.

SZÁLLÁS: 
Egyiptomban a szállodák besorolása eltérhet az európai színvonaltól.

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁS: 
Egyiptomban nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás, viszont a napsütés nagyon erős, napvédő szerek használata szükséges.

BETEGSÉG: 
Az étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel. 
Antinal
Megelőzés:
- nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott;
- melegből, ha teheti, ne lépjen be légkondicionálóval nagyon lehűtött helyiségbe;
- ne igyon csapvizet, ne fogyasszon jéggel hűtött üdítőitalt;
- bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!!!
Az ottani orvosok az Antinal gyógyszert javasolják. Jelezzük az idegenvezetőnek, ha szeretnénk gyógyszert, így a második napon alkalmat kerítenek a beszerzésére.

ORVOS, GYÓGYSZERTÁR: 
Az egyiptomi gyógyszerek igen jó minőségűek és nem drágák. Bátran fordulhatunk gyógyszerészhez is.

ÉGHAJLAT: 
Egyiptom időjárása mérsékeltnek mondható, kivétel az igazi nyár 3 hónapja (június-július-augusztus), amikor nagyon magas a hőmérséklet főleg európaiaknak. A hőmérséklet - a nyári hónapokat kivéve - a következő értékek között mozog: 17-26°C nappal, 12-17°C éjszakánként. A három igazi nyári hónap alatt felmehet 42-45°C közé Kairóban és 48°C körül Dél-Egyiptomban (Luxor-Asszuán).

VÍZHŐMÉRSÉKLET: 
A Vörös-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január. A Földközi-tengernél a víz csak nyáron alkalmas úszásra, máskor meglehetősen hideg.

BIZTONSÁG: 
Egyiptomban jó a közbiztonság. Éjjel nem jelent veszélyt, ha a fő utcán sétálunk. A hölgyeket nem zaklatják, figyeljünk a megfelelő öltözékre, tiszteljük az ország hagyományait. A szállodákban széfek állnak a vendégek rendelkezésére. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a szállodákban a szobákból eltűnt értéktárgyakért nem vállalnak felelősséget. Az utcai lopás nem jellemző, sok helyen látható Tourist Police karszalagos rendőr, aki azonban csak nagyon kicsit beszél angolul.

ÜNNEPEK: 
Mivel az egyiptomi lakosság kis része keresztény, így karácsonyi hangulat nem érzékelhető. Szilveszterkor csak a turisták részére állítanak össze extra programot. Azonban az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. A böjtöt követő háromnapos nagy ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Erre az eseményre a szállodák külön programmal készülnek, ugyanis a tehetősebb családok ilyenkor utazgatnak.

POSTA: 
Érdemes a képeslappal együtt megvásárolni a bélyeget. A feladandó leveleket a szállodák recepcióján le lehet adni, mert postaládákat csak elszórtan lehet találni. A képeslapokat körülbelül két hét alatt kapják kézhez.

ITALOK: 
Csapvizet nem szabad inni! Palackozott víz kapható fél-, ill. másfél literes kiszerelésben (ára kb. 3-5 LE). Egyiptom specialitása a "KARKADÉ", hibiszkuszvirágból főzött tea, mely hidegen és melegen is egyaránt frissítő ital. A vallás miatt az egyiptomiak alkoholt nem fogyasztanak, így italboltot ne keressünk. Szeszes italt szállodákban (sör, bor), vagy vámmentes boltokban vásárolható. A helyi sör neve Luxor (11 %-os alkoholtartalma van, ára: 5-10 LE között helytől függően). Tömény italok 4-5 csillagos szállodákban vagy hajón kaphatók. Érdemesebb itthonról vinni, de nyilvános helyen felbontási pénzt kell fizetni. Ramadán alatt nem árusítanak alkoholt.

VÁSÁRLÁS: 
A kirándulásokat megszakító pihenők alkalmasak arra, hogy kézműves munkákkal is megismerkedjünk (papiruszműhely, parfümpalota, szőnyegiskola, alabástromfaragó műhely). Ezeken a helyeken eredeti termékeket vásárolhatunk. A bazárban ugyanezek silány másolatait szerezhetjük be.Az Utas, az utazás alatt a rá vonatkozó jogszabályokat, törvényeket köteles betartani. Az országból korallt, műtárgyat, műkincset, eredeti szobrokat, mumifikált állatot kihozni szigorúan tilos. Ezek elmulasztásából, illetve megszegéséből eredő költségek, károk az Utast terhelik.

ÁRAK: 
Szinte sehol nem jelzik az árakat, meg kell kérdezni, mi mennyibe kerül, alkudozni kötelező. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárban nem, ez egy játék és hagyomány is egyben az egyiptomi embereknek.

FÉNYKÉPEZÉS, FILMEZÉS: 
Használata nem mindenhol engedélyezett. Tilos katonai objektumokról felvételeket készíteni. Múzeumokban nem lehet a fényképezés viszont a többi turisztikai helyeken a fényképezés lehet, míg a videokameráért nem kell fizetni kivéve a hang és fény játék kb. 30-35 font. Bizonyos esetekben turisztikai helyeken sem engedélyezett a videokamera használata.

KIADVÁNYOK: 
Többnyire angol és német nyelven készülnek. Az áruk különböző lehet (80-100 LE).

ELHELYEZÉS: 
Irodánk 3*+, 4* illetve 5*-os szállodákat biztosít. A hajó minden esetben 5*-os minősítéssel rendelkezik. A programok részvételi díja standard szobákat foglal magába. Felár ellenében piramisra néző szoba, tengerre néző szoba, illetve a hajón magasabb emeleten biztosított kabin stb. felár ellenében vehető igénybe. Magyarországi irodánkban lefoglalt szállást nem áll módunkban egyiptomi tartózkodásuk alatt cserélni.

ELLÁTÁS: 
Szállodáinkban a félpanziós ellátás a reggelit és a reggelinél a büféasztalon kihelyezett üdítőket tartalmazza, valamint a vacsorát italok nélkül. A teljes ellátáshoz a reggeli és a vacsora mellett ebéd illetve délután uzsonna tartozik, reggeli kivételével szintén italok nélkül. All inclusive ellátásnál étkezések illetve italok is beletartoznak a szolgáltatásba (kivétel import szeszes italok, speciális koktélok, frissen facsart gyümölcslevek). Érdemes előzőleg a recepciónál tájékozódni, hogy melyik éttermekben fogyaszthatunk az all inclusive ellátás keretében, nehogy a számla kiegyenlítésekor kerüljünk kellemetlen helyzetbe. A belső járatoknál előfordulhatnak hajnali indulások. Ez esetben a szálloda biztosít azoknak az utasoknak reggeli csomagot, akik nem tudnak a szállodában reggelizni.

UTAZÁS: 
Utasaink az utazás előtt kettő-három nappal kapják meg a szükséges dokumentumokat: repülőjegy, voucher, igény szerint utasbiztosítás, vízum. A vízumot minden kedves utasunk egyénileg ragasztja be az útlevélbe kettő üres oldalra, a magyarországi útlevél ellenőrzés után, célszerű akkor, amikor már felszálltunk a repülőgépre. Az útlevélnek a visszautazás dátumától számítva még fél évig érvényesnek kell lennie.
A kézipoggyászban nem lehet folyadék, illetve éles tárgy.

ÉRKEZÉS: 
Vendégeinket a kairói iroda képviselője a repülőtéren várja a csomagok átvételekor. A magyar nyelvű idegenvezetővel a kijáratnál találkoznak. A választott szállodától függően eltérő időpontban érkeznek meg utasaink a szállodákhoz, illetve eltérő időpontban érkezik oda a programok előtt irodánk busza. Körútjaink során a programok sorrendje, időtartama változhat. a változtatások jogát fenntartjuk. Azoknál a programoknál, ahol a programot hurghadai pihenés zárja, Luxorból a transzfer kb. 18:00-kor indul.

FAKULTATÍV PROGRAMOK: 
A fakultatív programok listáját megtalálják honlapunkon. A programokat minden esetben indítjuk. 1 fő részvétele esetén 50% felárat számítunk fel a programok árához képest. A fakultatív programokról a kinti idegenvezetőink részletes tájékoztatót adnak illetve a programok náluk is megrendelhetőek.

IDEGENVEZETÉS: 
Útjainkhoz Kairóban minden esetben biztosítjuk a magyar nyelvű idegenvezetőt, Luxorban, és a hajóút során 4 főtől tudunk magyar nyelvű idegenvezetőt adni, 4 fő alatt angol nyelvű idegenvezetés van. Hurghadán illetve Sharm El Sheikhben angol nyelvű képviselőink biztosítják vendégeink nyugodt pihenését.

KÖLTŐPÉNZ: 
Költőpénz tekintetében nem drágább Egyiptom, mint Magyarország, sőt olcsóbb. Ha Egyiptomban vásárolunk a bazárban nem illik, kell alkudni. A kínált ár nagymértékben lealkudható, ha van időnk, és kedvünk belefolyni a játékba.

A Fáraók Tours 0-24 órában működő telefonszáma: 
+36 70 70 13 700
 
Egyiptom térkép

 .

 
 
Kairó
Luxor
Asszuán
Hurghada
Sharm El Sheikh
Egyiptomi városok távolságai
Egyiptomi Parfüméria
Papirusz műhely
Királyok Völgye
Memnóni kolosszusok
Montazah Palota
Qaitbay erőd
Pompeius oszlopa
Kom El Shoqafa katakombái
Egyiptomi ételek
Egyiptomi Istenek
Egyiptomi művészet
Ramadan
Abu Szimbeli templomok
Hórusz temploma
Szobek temploma
Völgytemplom (Gíza)
Luxori templom
Karnaki templom
Hatsepszut temploma
Philaei templom
Egyiptomi arab útiszótár
Egyiptomi vízum
Egyiptomi pénz
Egyiptomi piramisok
A Nagy Szfinx
Khan el-Khalili bazár
Egyiptomi Múzeum
Asszuáni Nagy Gát
Asszuáni botanikus kert
Elefánt sziget
Asszuáni gránitbánya és a befejezetlen obeliszk
Adatvédelmi tájékoztató
Impresszum
Nyilatkozat
Dokumentumok
Elérhetőségeink

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57