Fáraók Tours  
1064 Budapest, Podmaniczky u. 51-53
Telefon: +36 1 398-8888
 
   
 


KAIRÓ IDŐJÁRÁS
HURGHADA IDŐJÁRÁS
SHARM EL-SHEIKH IDŐJÁRÁS
Egyiptomi Múzeum

Az Egyiptomi Régiségek Múzeuma – röviden Egyiptom Múzeum, Egyiptom fővárosában, Kairóban a Tahrír téren áll.

Az első múzeum alapítva: 1858, Kairó – Bulaq
A jelenlegi múzeum építésze: Marcel Dourgnon

Nyitva tartás:

hétfő    9:00–17:00
kedd   9:00–17:00
szerda 9:00–17:00
csütörtök 9:00–21:00
péntek 9:00–17:00
szombat 9:00–17:00
vasárnap 9:00–21:00

Miután az egyiptomi kormány megelégelte, hogy fosztogatják Egyiptom műkincseit és azokat külföldre szállítják, ezért 1835-ben hozta létre az Egyiptomi Régészeti Hatóságot, hogy véget vessen ennek a folyamatnak. Az Egyiptomi Múzeum ősének tekinthető első múzeumot 1858-ban nyitották meg Kairó, Bulaq elnevezésű részén. Az induló gyűjtemény a maihoz képest teljes mértékben elhanyagolható. A múzeum 1880-tól átköltözött Iszmáil pasa gízai házába. A mai Egyiptom Múzeum - II. Khedive Abbáz Helmy uralkodása alatt - 1902. november 15-én nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt, ami az akkori kor legmodernebb építészeti megoldásait felhasználva készült, Marcel Dourgon tervei alapján készült. A múzeumnak nemcsak az épülete számított a legmodernebbnek, de ez volt a világ első olyan múzeuma, mely valódi múzeumi funkciókkal jött létre.

Az alapkőletétel 1897. április 1-jén volt. Mind az alapkőletétel évszáma, mind a megnyitás évszáma olvasható a múzeum homlokzatán.

Az Egyiptom Múzeum vöröstéglás épülete rejti a világ leggazdagabb egyiptológiai gyűjteményét. A múzeumban körülbelül 150 000 tárgy van kiállítva, és több, mint százezret őriznek az alagsori raktárakban.

A múzeumnak két emelete van, az első emeleten főleg szobrok, szarkofágok vannak elhelyezve időrendi sorrendben. A felső szinten pedig, pl. Faihtoa különböző régészeti gyűjteménye, a leghíresebb egyiptomi Fáraó, Tutanhamon műkincsei és Tanis kincsei, amellett két termében a királyi múmiák találhatók.

A múzeum legfontosabb műtárgyai: a Narmer király palotája, Khufu király szobra, Tutankhamon király maszkja és számos királyi kincs.

A múzeumban a hely kínálat nagyon jó, szélesek a lépcsők és a folyosók, a műtárgyak jól megközelíthetőek. Fényképezni a múzeumban csak az erre érvényes jegy megvásárlásával engedélyezett.

A 2011-es forradalom idején, a múzeum közvetlen szomszédságában álló több emeletes pártházat felgyújtották. Az így kialakult zavargásokban civilek védtek meg a múzeumot a fosztogatásoktól.  Zahi Hawass szerint a tüntetők két múmiát is megsemmisítettek. Több műtárgyat is rongálás ért, többek között Tutanhamon aranyozott szobrai is megsérültek (XVIII. dinasztia, kb. i. e. 1330).

Sajnos, az Egyiptom Múzeum épülete és a múzeum technikai felszereltsége már nem felel meg a mai kor modern múzeumaival szemben állított elvárásoknak, részben ezért az egyiptomi kormány egy új egyiptomi múzeum építését rendelte el..

 
 

egyiptom, utazás, nílus, kairó, üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, nílusi hajóút, Vörös-tenger, fakultatív program, hieroglif, templom, piramis, istenek, Karnak, Edfu, Philae, Dendera, Abu Szimbel, Kheopsz, giza, Szakkara, Alexandria, Asszuán, Núbia, Nasszer-tó, egyiptomi utazási iroda, Amon, Ekhnaton, Imhotep, Hatsepszut, korall, sznorkerezés, búvárkodás, akció, kedvezményes utak, magyar nyelvű idegenvezető, Jaz Aquamarine, TTC Empire, TTC Royal Star Beach, Amwaj Blue Beach, Seagull, Sunny Days, egyiptomi utak, egyiptomi nyaralás, kairói városlátogatás, olcsó egyiptomi utak
Created by MesterCom Kft.  v2.57